МакедонскиУреди

Сопствена именка машки род


Читање и изговорУреди

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


ЗначењеУреди

Во Википедија има статија за Белград.

Главен град на Србија, претходно на Србија и Црна Гора и на Југославија.


ЕтимологијаУреди

Комбинација од зборовите бел и град.


Изведени зборовиУреди

белграѓанец

белграѓани

белграѓанка

белграѓанки

белграѓанче

белграѓанчиња

белградски