МакедонскиFlag of Macedonia.svg Уреди

Општa именкa, жУреди

ЧитањеУреди

глава ед, глави мн

ЗначењаУреди

[1] Дел од телото на човек или на животно во кој се наоѓа мозокот.
[2] Ум, разум, мозок.
[3] Животот на човекот.
[4] Поединец, лице.
[5] Животно.
[6] Раководител, водач.
[7] Дел од книга, поглавје, партија, оддел.
[8] Долен дел од растение.
[9] Горен, преден дел на предмет (клинец, шајка).
[10] Како мерка за висина.
[11] Реверс на монета.

Превод на други јазициУреди

 • Албански:
 • Англиски: head
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: глава
 • Германски: Kopf
 • Грчки:
 • Турски: kafa
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: