МакедонскиУреди

зборува - несвршен глагол

ЗначењеУреди

 1. Говори, комуницира со помош на зборови, разговара, вербално изразува мисли или опишува некое дејства.
  • Зборувај малку потивко, децата спијат.
  • Сега јас ќе зборувам, а ти да слушаш.
  • Денес зборував со сестра ти на телефон.
 2. Користи некој странски јазик
  • Дали зборувате некој странски јазик?
  • За тоа работно место потребно е да знаете да зборувате англиски.
 3. Раскажува, кажува нешто
  • Во филмот се зборува за една храбра жена.
  • Секој ден ти зборувам колку е важно да си здрав.

Менување на глаголотУреди

СинонимиУреди

вели
говори
комуницира
разговара
раскажува

Изведени зборовиУреди

ЕтимологијаУреди

Превод на други јазициУреди