МакедонскиFlag of North Macedonia.svg Уреди

Општa именкa, срУреди

ЧитањеУреди

лице ед, лица мн

ЗначењаУреди

[1] Предниот дел од главата на човекот.
[2] Израз на умствена или душевна состојба; изглед (најчесто со придавска определба).
[3] Единка, личност.
[4] Личност, лик, јунак во драмско, во уметничко дело.
[5] Надворешна, предна, горна страна на нешто.
[6] Обработена страна на нешто (платно, кожа, картон, плетало).
[7] Граматичка категорија кај заменките и глаголите со која се означува личноста која зборува (1. л.), соговорникот (2. л.) и личноста или предметот за кој се зборува (З. л.).

Превод на други јазициУреди

 • Албански:
 • Англиски: face
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: лице
 • Германски: Gesicht
 • Грчки:
 • Турски: yüz
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: