МакедонскиУреди

ПрефиксУреди

тера-

  1. Во Меѓународниот Систем на Мерни Единици и други метрички системи на единици, означува множење на основната единица кон која е додаден овој префикс со 1012. Симбол: T

Тера (tera; симбол T) е префикс во СИ системот и единица која означува 1×1012 или 1 000 000 000 000.

ЕтимологијаУреди

од Предлошка:Gr. teras, чудовиште.

Други дериватиУреди

Преводи на други јазициУреди

Види исто такаУреди