МакедонскиFlag of North Macedonia.svg Уреди

Општa именкa, мУреди

ЧитањеУреди

тест ед, те·сто·ви мн

ИзговорУреди

Македонски: « [tɛst]   »

ЗначењаУреди

Еднина Множина
Неопред. форма тест тестови
Определ. форма тестот тестовите
Определ. блиска тестов тестовиве
Определ. далеч. тестон тестовине
Вокатив тестy тестови
[1] татко на жената, на сопругата, дедо.
[2] обид, испробување, проба

ПримериУреди

[2] тест на издржливост
[2] тест на компјут
[2] Тестови и прашања со кое се испробува способноста и интелигенцијата на некого.

СинонимиУреди

[1] свекор

Деривати поимиУреди

[2] обид, испробување, проба

ЕтимологијаУреди

(Постави датум) од Англиски test.

ПотомциУреди

Превод на други јазициУреди

НаводиУреди

[1] Блаже Конески и Крум Тошев. Македонски правопис со правописен речник. Државно книгоиздателство на “Македонија”. Скопје. 1950 г.