ПовеќејазичноУреди

ЕтимологијаУреди

Пиктографски, претставува оклоп од желка.

Хански знакУреди

(клуч 102 +0, 5 потези, цангџиски внос 田中 (WL), читириаголен 60500)

  1. оклоп, школка
  2. нокти
  3. првото од десетте небесни стебла

НаводиУреди


КантонскиУреди

ЗнациУреди

(Јеjл gaap3)


ЈапонскиУреди

КанџиУреди

(чест канџи — „џојо“)

ЧитањеУреди

СложенкиУреди


КорејскиУреди

ХанџаУреди

(хангул 갑, преработено gap, МекКан-Рајшауер kap, Јејл kap)


МандаринскиУреди

ЗнациУреди

(пинјин jiǎ (jia3), shèng (sheng4), tián (tian2), yìng (ying4), Вејд-Џајлс chia3, sheng4, t'ien2, ying4)

СложенкиУреди


ВиетнамскиУреди

Хански знакУреди

(giáp, giẹp, kép, nháp, ráp)