упростено и традиционално

ПовеќејазичноУреди

Потезен редослед
 
Потезен редослед
 

ЕтимологијаУреди

Хански знакУреди

(клуч 106 +3, 8 потези, цангџиски внос 竹日心戈 (HAPI), читириаголен 27620)

 1. посесив, придавна наставка
 2. цел, ознака
 3. навистина

НаводиУреди


КантонскиУреди


ЈапонскиУреди

КанџиУреди

ЧитањаУреди

НаставкаУреди

的 (てき теки)

Акцент: обликуваната сложенка е од акцентен тип 0

 1. Наставка за обликување на на-придавки (形容動詞) од именки (名詞)

ИменкаУреди

的 (まと мато, Акцент: 0)

 1. цел, ознака

СложенкиУреди


КорејскиУреди

ХанџаУреди

(хангул 적, преработено jeok, МекКан-Рајшауер chŏk, Јејл cek)


МандаринскиУреди

Изговор: ди.

 1. Означува дека претходниот збор е посесивен на следниот. На македонски ова би било нешто како наставките „-ов“ ,„-ва“, „-во“ или пак „-ски“, „-ска“, „-ско“.
 2. Го означува односот помеѓу две именки.
  蛇的毒。
  Громов оган.
 3. Озчанува именка во однос на друга именка.
  眾人的國家。
  Народна земја.

ИзговорУреди

СинонимиУреди

ПреводиУреди

 • Јапонски: (но)
 • Корејски: (уи)

СложенкиУреди

 1. de

Видете исто такаУреди


Мин НанскиУреди

(традиционално и упростено, POJ ê)

 1. Означува дека претходниот збор е посесивен на следниот. На македонски ова би било нешто како наставките „-ов“ ,„-ва“, „-во“ или пак „-ски“, „-ска“, „-ско“.
 2. Го означува односот помеѓу две именки.
  蛇的毒。
  Chôa ê to̍k.
  Громов оган.
 3. Озчанува именка во однос на друга именка.
  眾人的國家。
  Chèng-lâng ê kok-ka.
  Народна земја.