Прилог:ХШК листа на мандарински зборови/Основен мандарински

Категориите за Почетен, Основен, Среден и Напреден кинески јазик се засноваат на „“ категориите, определени од тестот на познавање на кинескиот јазик („Ханји Шуипинг Каоше“ или ХШК). Материјалите составени од одборот на ХШК се сметаат за дела во јавниот домен по Член 5 од Законот за авторски права на Народна Република Кина.

Викиречник ХШК
одбор
ниво вкупно
зборови
вкупно
знаци
Почетен мандарински 1 1033 800
Основен мандарински 2 2019 803
Среден мандарински 3 2205 591
Напреден мандарински 4 3583 671

Вкупниот број на зборови на листата на комитетот на ХШК изнесува 8840. Доколку некој збор не е на листата, истиот нема да биде класификуван како почетнички, основен, среден или напреден.


Поимите се подредени по латиничен азбучен ред според системот за транскрипција пинјин.

Основен мандаринскиУреди

aУреди

bУреди

cУреди

dУреди

eУреди

fУреди

gУреди

hУреди

jУреди

kУреди

lУреди

mУреди

nУреди

pУреди

qУреди

rУреди

sУреди

tУреди

wУреди

xУреди

yУреди

zУреди