МакедонскиУреди

Именка машки род

Множина: живописи

Избројана множина: живописа

Членувана форма: живописот, живописите


Читање и изговорУреди

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


ЗначењеУреди

Ликовна уметност со бои на тврда подлога.

  • Книгата „Македонскиот живопис 18 и 19 век“ ја нагласува важноста на мијачката зографска школа која со своите антологиски дела извршува огромно влијание врз сликарството на балканските простори.


Изведени зборовоУреди

живописец

живописан