Македонски

уреди
јануари февруари март април мај јуни јули август септември октомври ноември декември
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: март
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор

уреди
 • МФА(помош): [mart]
 • Аудио:(file)

Значење

уреди
 1. Третиот месец во годината според Грегоријанскиот календар. Претходи февруари, следува април.

Синоними

уреди
 1. Месец во годината.

Етимологија

уреди

Потекло

уреди

Превод на други јазици

уреди
 • Албански:
 • Англиски: March
 • Арапски:
 • Виетнамски: tháng Ba
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: März
 • Грчки:
 • Италијански: marzo
 • Јапонски:
 • Каталонски: març
 • Кинески:
 • Окситански: març
 • Полски: marzec
 • Португалски: março
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски: mars
 • Хрватски:
 • Шведски: mars
 • Шпански: marzo