МакедонскиУреди

јануари февруари март април мај јуни јули август септември октомври ноември декември
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: јуни
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговорУреди

 • Читање: ју'|ни /ju'ni/ (|=поделба на слогови, '=акцент)

ЗначењеУреди

 1. Шестиот месец во годината според Грегоријанскиот календар. Претходи мај, следува јули.

СинонимиУреди

 1. Месец во годината.

ЕтимологијаУреди

ПотеклоУреди

Превод на други јазициУреди

 • Албански:
 • Англиски: June
 • Арапски:
 • Виетнамски: tháng Sáu
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: Juni
 • Грчки:
 • Италијански: giugno
 • Јапонски:
 • Каталонски: juny
 • Кинески:
 • Окситански: junh
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски: juin
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: junio