Македонски

уреди
јануари февруари март април мај јуни јули август септември октомври ноември декември
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: октомври
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор

уреди

Значење

уреди
 1. Десетиот месец во годината според Грегоријанскиот календар. Претходи септември, следува ноември.

Синоними

уреди
 1. Месец во годината.

Етимологија

уреди

Потекло

уреди

Превод на други јазици

уреди
 • Албански:
 • Англиски: October
 • Арапски:
 • Виетнамски: tháng Mười
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: Oktober
 • Грчки:
 • Италијански: ottobre
 • Јапонски:
 • Кинески:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Француски: octobre
 • Хрватски: listopad
 • Шведски:
 • Шпански: octubre