МакедонскиУреди

јануари февруари март април мај јуни јули август септември октомври ноември декември
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: јануар
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговорУреди

 • Читање: ја|ну'|а|ри| /janu'ari/ (|=поделба на слогови, '=акцент)

ПравописУреди

Имињата на месеците како и имињата на деновите се пишуваат со мала буква. Со голема буква се пишуваат месеците во празниците каде има број: 1 Мај, 2 Август, 8 Септември. Во случај бројот да се пишува со букви тогаш месецот се пишува со мала буква: Први мај, Втори август, Осми септември.

ЗначењеУреди

 1. Првиот месец во годината според Грегоријанскиот календар. Има 31 ден. Претходи декември, следува февруари.

СинонимиУреди

 1. Месец во годината.

ЕтимологијаУреди

ПотеклоУреди

Јануари го добил името според грчкиот збор (Ιανουάριος) и латинскиот (-{Iānuārius}-). Наречен е според Римскиот бог Јанус, богот на сите почетоци, премини, куќни порти, Сонцето и светлината.

Самото име како назив за првиот месец од годината води потекло од Римската митологија, од каде што потекнува и латински збор за порта - ianua. Јануари се сметал за порта кон остатокот од годината.


Превод на други јазициУреди

 • Албански:
 • Англиски: January
 • Арапски:
 • Виетнамски: tháng Một
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: Januar
 • Грчки:
 • Италијански: gennaio
 • Јапонски:
 • Каталонски: gener
 • Кинески:
 • Окситански: genièr
 • Полски: styczeń
 • Португалски: janeiro
 • Руски: январь
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски: janvier
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: enero