МакедонскиУреди

јануари февруари март април мај јуни јули август септември октомври ноември декември
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: декември
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговорУреди

 • Читање: де'|кем|ври /de'kemvri/ (|=поделба на слогови, '=акцент)

ЗначењеУреди

 1. Дванаесетиот месец во годината според Грегоријанскиот календар. Претходи ноември, следува јануари.

СинонимиУреди

 1. Месец во годината.

ЕтимологијаУреди

ПотеклоУреди

Превод на други јазициУреди

 • Грчки:
 • Италијански: dicembre
 • Јапонски:
 • Кинески:
 • Полски: grudzień
 • Португалски: desembro